Eco-emoties

logo klimaat-09.png
4 gesprek-01.png

Verwacht vanaf 30 september 2022:
gratis toolkit voor behandelaars in vier delen.

"I don’t want us to get rid of our eco‐anxiety.
I want us to convert it into eco‐empathy, eco‐understanding, eco‐resilience, eco‐action, eco‐determination and eco‐care. Then we would start to get somewhere."Caroline Hickman Climate Psychologist

Wat zijn eco-emoties?

De term eco-emoties wordt gebruikt voor het ervaren van allerlei emoties gerelateerd aan de klimaatcrisis. Denk bijvoorbeeld aan:

 • angst

 • schuldgevoelens

 • stress

 • schaamte

 • boosheid

 • rouwgevoelens

 • wanhoop

 • verdriet

Ik worstel met eco-emoties en wil hier meer over lezen.

Warm-glow-effect

Ook positieve emoties (voldoening of trots na duurzaam gedrag) komen voor in de wirwar aan klimaatgevoelensKen je het warm-glow-effect al? Onderzoek wijst uit dat mensen die duurzaam gedrag laten zien, zich gelukkiger voelen. Je voelt je létterlijk warmer van binnen als je ‘groen doet’. Dus dat rondje naar de glasbak of die overstap naar een duurzame bank? Goed voor de aarde en een opwarmende jij! 

Straat overstroming

Zijn eco-emoties normaal?

Veel mensen zijn zeer gealarmeerd en kunnen hier bijna dagelijks, soms op een sluimerende manier, last van hebben (existentiële gevoelens). Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek uit om deze begrippen te omschrijven.

 

Eco-emoties en bezorgdheid zijn logisch, niet pathologisch. Veel mensen, zo'n 75% van de mensen, maken zich zorgen om het klimaat (bron: McBride; Sociaal en Cultureel Plan Bureau). Er is sprake van een collectief probleem en dit zou niet enkel een individuele last moeten zijn.

 

Hoe kunnen we als psychologen dealen met de emoties van onze cliënten?

Dit is te lezen in de 'Toolkit Klimaatpsychologie, handvatten voor de behandelaar' (verwachte publicatiedatum hier op deze site: 30 september 2022). De toolkit bestaat uit vier delen.

1:  Klimaatpsychologie begrijpen

2: De therapeutische basishouding

3: De behandeling in een notendop

4: Handvatten per behandeldoel

"Klimaatstress is logisch, niet pathologisch. Eco-emoties zijn geen ziekte of een vast gegeven, ze komen en gaan"

 
Sara Helmink,
Gz-psycholoog/ Klimaatpsycholoog

 

 

Bij het bespreekbaar maken van diverse emoties ligt een grote rol voor o.a. psychologen. De klinisch werkend psycholoog heeft veel kennis op het vlak van emoties, en kan hier een rol vervullen. Zo kun je denken aan:

 • psycho-educatie

 • emotieregulatie

 • begeleiding bij het vinden van steunbronnen

 

Idealiter biedt iedere psycholoog ruimte om over emoties rond de klimaatcrisis te spreken. Dit kan in het dagelijks leven (preventie), maar ook in de spreekkamer.

Wat is de rol van de psycholoog?

In deze tools en blogs vind je enkele handvatten uit diverse psychologische modellen en concepten (zoals CGT, ACT, Mindfulness). Bruikbaar voor jouw dagelijkse praktijk?

Aanvullingen?

Heb jij als psycholoog een aanvulling of suggestie vanuit jouw praktijk? Heb je een mooie blog geschreven over eco-emoties? Wij bekijken en plaatsen het graag!