top of page

Eco-emoties

logo klimaat-09.png

"I don’t want us to get rid of our eco‐anxiety.
I want us to convert it into eco‐empathy, eco‐understanding, eco‐resilience, eco‐action, eco‐determination and eco‐care. Then we would start to get somewhere."



Caroline Hickman, Climate Psychologist

Wat zijn eco-emoties?

De term eco-emoties wordt gebruikt voor het ervaren van allerlei emoties gerelateerd aan de klimaatcrisis. Denk bijvoorbeeld aan:

  • angst

  • schuldgevoelens

  • stress

  • schaamte

  • boosheid

  • rouwgevoelens

  • wanhoop

  • verdriet

Ik worstel met eco-emoties en wil hier meer over lezen.

Zijn eco-emoties normaal?

Veel mensen zijn zeer gealarmeerd en kunnen hier bijna dagelijks, soms op een sluimerende manier, last van hebben (existentiële gevoelens). Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek uit om deze begrippen te omschrijven.

Eco-emoties en bezorgdheid zijn logisch, niet pathologisch. Zo'n 75% van de mensen, maakt zich zorgen om het klimaat (bron: McBride; Sociaal en Cultureel Plan Bureau). Er is sprake van een collectief probleem en dit zou niet enkel een individuele last moeten zijn.

Warm-glow-effect

Ook positieve emoties (voldoening of trots na duurzaam gedrag) komen voor in de wirwar aan klimaatgevoelensKen je het warm-glow-effect al? Onderzoek wijst uit dat mensen die duurzaam gedrag laten zien, zich gelukkiger voelen. Je voelt je létterlijk warmer van binnen als je ‘groen doet’. Dus die treinvakantie in plaats van het vliegtuig, of die overstap naar een duurzame bank? Goed voor de aarde én goed voor jou! 

"Klimaatstress is logisch, niet pathologisch. Eco-emoties zijn geen ziekte of een vast gegeven, ze komen en gaan"

 
Sara Helmink,
Gz-psycholoog/ Klimaatpsycholoog

 

 

Bij het bespreekbaar maken van diverse emoties ligt een grote rol voor o.a. psychologen. De klinisch werkend psycholoog heeft veel kennis op het vlak van emoties, en kan hier een rol vervullen. Zo kun je denken aan:

  • psycho-educatie

  • emotieregulatie

  • begeleiding bij het vinden van steunbronnen

Wat is de rol van de psycholoog?

Hoe kunnen we als psychologen dealen met de emoties van onze cliënten?

Idealiter biedt iedere psycholoog ruimte om over emoties rond de klimaatcrisis te spreken. Dit kan in het dagelijks leven (zoals bij preventie en psycho-educatie), maar ook in de spreekkamer. Hoe? Dit is te lezen in de 'Toolkit Klimaatpsychologie, handvatten voor de behandelaar'. Deze toolkit is geschreven door 4 psychologen die zijn verbonden aan Stichting Klimaatpsychologie. Je kunt de toolkit hier gratis downloaden.

Aanvullingen?

Heb jij als psycholoog een aanvulling of suggestie vanuit jouw praktijk? Heb je een mooie blog geschreven over eco-emoties? Wij bekijken en plaatsen die graag!

bottom of page