top of page

Tools voor het begeleiden van klimaatgerelateerde klachten

"Ik ben liever een druppel op een gloeiende plaat,
dan de druppel die de emmer doet overlopen
"


Marieke Siepert, Klimaatpsycholoog / Gedragstherapeut VGCT / Psycholoog NIP

Eerst even dit......

Het is belangrijk te weten dat je waarschijnlijk niet naar een psycholoog hoeft te stappen als je vervelende gevoelens hebt over klimaatontwrichting of de staat van de planeet. Het is namelijk een teken van normaliteit. Het werk van klimaatpsychologen zit meer in preventie en goede informatie verstrekking (over gedragsverandering en emotieregulatie) dan in het individueel behandelen van mensen met klimaatgerelateerde psychische klachten als een stoornis. Moeilijke gevoelens zijn geen stoornis!  

Wat zijn eco-emoties?

De term eco-emoties verwijst naar het ervaren van allerlei emoties en/of gevoelens gerelateerd aan de klimaatcrisis. In dit artikel wordt beschreven welke klimaatgerelateerde emoties of gevoelens mensen kunnen ervaren. Ook het artikel  Anxiety, Worry and Grief in a Time of Environmental and Climate Crisis: A Narrative Review behandelt diverse klimaatgerelateerde gevoelens. In het kort kun je denken aan gevoelens van:

  • angst

  • schuld

  • stress

  • schaamte

  • boosheid

  • rouw

  • wanhoop

  • verdriet

Het kan wel zijn dat je meer wilt leren over hoe je om kunt gaan met deze gevoelens. Lees hier praktische informatie over veerkrachtig omgaan met klimaatgerelateerde gevoelens.

Afbeelding veerkracht.jpg

Zijn eco-emoties normaal?

Veel mensen zijn zeer gealarmeerd en kunnen hier bijna dagelijks, soms op een sluimerende manier, last van hebben (existentiële gevoelens). Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek uit om deze begrippen te omschrijven.

Emoties en bezorgdheid over de staat van de planeet zijn logisch, niet pathologisch. Zo'n 75% van de mensen, maakt zich zorgen om het klimaat (bron: McBride; Sociaal en Cultureel Plan Bureau). Er is sprake van een collectief probleem en dit zou niet enkel een individuele last moeten zijn. Bezorgdheid is zelfs helpend, want uit de literatuur blijkt dat bezorgdheid een motor is om in actie te komen. Lang zo slecht nog niet, die emoties!

 

Warm-glow-effect

Ook positieve emoties (voldoening of trots na duurzaam gedrag) komen voor in de wirwar aan klimaatgevoelensKen je het warm-glow-effect al? Onderzoek wijst uit dat je je létterlijk op een prettige manier warmer van binnen voelt als je duurzaam handelt. Dus die treinvakantie in plaats van het vliegtuig, of die overstap naar een duurzame bank? Goed voor de aarde én goed voor jou! 

Wat is de rol van de psycholoog?

Bij het bespreekbaar maken van diverse emoties, gedachten en gedragingen omtrent de klimaatcrisis ligt een grote rol voor o.a. psychologen. In deze gratis toolkit voor behandelaars vind je meer informatie. De klinisch of behandelend psycholoog heeft veel kennis op het vlak van emoties, en kan hier een rol vervullen. Zo kun je denken aan:

  • psycho-educatie, bij voorkeur in groepssessies

  • emotieregulatie

  • begeleiding bij het vinden van steunbronnen.

Heb je een suggestie voor de toolkit? Stuur dan een mailtje naar info@klimaatpsychologie.com.

"I don’t want us to get rid of our eco‐anxiety.
I want us to convert it into eco‐empathy, eco‐understanding, eco‐resilience, eco‐action, eco‐determination and eco‐care. Then we would start to get somewhere."



Caroline Hickman, Climate Psychologist

bottom of page