top of page

Kinderboekentips

Bijgewerkt op: 17 mrt.

Regelmatig lezen onze klimaatpsychologen leuke kinderboeken die over het klimaat, de natuur of de klimaatverandering gaan. Op deze pagina zullen we kinderboeken delen die wat ons betreft zeker het lezen waard zijn!


 

De laatste boom - een zaadje van hoop 🌱


Dit boek van Luke Adam Walker is een korte beeldroman die geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Door middel van prachtige illustraties en poëtische teksten vertelt het een verhaal over een tijdperk waarin bomen alleen nog in musea bestaan. Als het meisje Olivia op een dag het Bomenmuseum bezoekt, is dat het begin van een reis door haar gevoelswereld. Dit boek neemt je mee langs alle emoties die het rondzwerven in een bos in je los kunnen maken en biedt hoop voor alle toekomstige generaties. 


Voel je je geïnspireerd door dit boek en wil je zelf zorgen voor meer groen en biodiversiteit in jouw buurt of in Nederland? Bekijk één van de onderstaande initiatieven:

Deze recensie is geschreven door Muriël.

 

De aarde heeft jou nodig


Het kinderboek ‘De aarde heeft jou nodig!’ is positief, informatief en biedt een duidelijk handelingsperspectief.


In dit boek voor jonge kinderen vanaf 5 jaar leer je op een heldere, humorvolle manier wat er met jouw afval gebeurt. De illustraties nemen je mee in de reis van afval en maken inzichtelijk wat ermee gebeurt zodra je het ofwel bij het restafval ofwel in een recyclebak gooit en je het niet meer ziet. Het boek geeft je antwoord op allerlei vragen die bij je op kunnen komen als je hier over na gaat denken: Waar bestaat het afval bij ons thuis uit? Hoe lang duurt het voordat afval is vergaan? Hoe kan ik helpen om afval te verminderen? 


Ook krijg je inzicht in de levensduur van een product: het proces van het maken, vervoeren, gebruiken en weggooien/hergebruiken/recyclen. Het geeft concrete voorbeelden van stappen om afval te verminderen: minder (nieuw) kopen, hergebruiken, recyclen en hoe je zelf de handen uit de mouwen kunt steken en in actie kunt komen. 


Je leert zelfs hoe composteren werkt en hoe je dat zelf kunt gaan doen. Heb jij thuis een kleine enthousiasteling zitten die graag iets voor de planeet wil doen maar nog niet goed weet hoe? Of aan wie je wilt laten zien hoe helpend het is voor de aarde als jullie samen je afval naar de recyclebak brengen? Misschien inspireert dit wel om aanvullende vormen van afvalverwerking te gaan gebruiken, zoals een wormenhotel of een composthoop bij een buurttuin in de wijk.


Lees meer:

Deze recensie is geschreven door Muriël.

 

Egalus

Speciale aandacht voor een verrassend fijn geïllustreerd prentenboek over een rustig plandelende egel die in een wereld leeft waarin iedereen haast lijkt te hebben. Het prikken van de egel werkt aanstekelijk. Terwijl de vermoeide Egalus in slaap valt, worden de andere dieren wakker.. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Marije Tolman voor de kinderboekenweek van 2022 waarin het thema Gi-ga-groen was.

Er loopt een passende kindervoorstelling van Klein Amsterdam Producties gemaakt bij het boek. Wie weet is het een leuke combinatie voor jou en je kind(eren). Samen opgaan in het prentenboek en de voorstelling bezoeken. En wie weet wel enthousiast aan de plandel.. Of maak je zelf een egelhuis om egeltjes de winter door te helpen.


Handige linkjes:

Deze recensie is geschreven door Leoni.

 


Comments


bottom of page