Samenwerken aan klimaatgedrag
Hoe zorg je dat...
• Bewoners in jouw gemeente meedoen aan de energietransitie?
• Medewerkers duurzamer gaan handelen in hun werk?
• Mensen vaker vleesvervangers kiezen?
Klimaatpsychologie schiet te hulp
Om tot een oplossing te komen voor jouw gedragsvraagstuk, maken we gebruik van de laatste kennis uit de klimaatpsychologie. En hoe ziet zo’n oplossing eruit? Dat kan van alles zijn. Het kan gaan van een complete campagne, beleidsadvies, tekst voor een flyer tot een kleine nudge.
​
Hoe doen we dat?
​Allemaal gedragsuitdagingen die vragen om een gerichte aanpak, waarvoor wij gebruik maken van het I LOVE model. We beginnen met het bepalen van het groen gewenste gedrag, waarna we het probleem analyseren en de doelgroep bepalen. Vervolgens gaan we brainstormen over welke psychologische factoren achter het gedrag schuilen. Daarna maken we een selectie van de factoren die we kunnen beïnvloeden, zodat we de meest kansrijke interventie kunnen uitvoeren.
Nieuwsgierig? Lees hieronder meer over onze projecten!
Gemeente Hoeksche Waard
Klimaatpsychologen doorliepen met Hoeksche Waard de methodiek van het ILOVE model. Zo paste de gemeente gedragskennis toe om haar inwoners gerichter te bereiken. Om goed te kunnen communiceren deed team Energietransitie veel kennis op over de beweegredenen van inwoners. Gezamenlijk gingen zij aan de slag om gedragspsychologie te benutten voor de uitwerking van het Isolatieprogramma en de aanpak Energiearmoede.​
GGZ Nederland
Een groep klimaatpsychologen ging aan de slag voor een project van de Groene Zorg Alliantie en de Nederlandse GGZ om bewustwording te vergroten bij cliënten en patiënten over gezond en duurzaam leven. Met behulp van het I LOVE model ontwikkelen zij samen met cliëntenraden een plan van aanpak en passende interventies voor de grote GGZ instellingen.
Zorgmedewerkers
Veel zorgprofessionals zijn hard bezig om zorginstellingen en ziekenhuizen te verduurzamen. Denk aan afvalvermindering, het gebruik van duurzamere gassen of een plantaardige kantine. Die vraag die we vaak krijgen: hoe zorgen we dat medewerkers het omgekeerde gedrag gaan vertonen van wat ze nu doen? Samen met de zorgmedewerkers gaan we dan op zoek naar het concrete gedrag dat ze willen zien bij hun collega's en hoe ze dat kunnen stimuleren.
Direct met je collega's aan de slag?
Het kan best een uitdaging zijn om een gedragsvraagstuk te tackelen. Hoe zorg je dat mensen ook daadwerkelijk in actie komen en positief klimaatgedrag gaan vertonen? Wat werkt wel en wat werkt niet? Samen met jouw collega's gaan we aan de slag met een werksessie van een dag om jullie vraagstuk psychologisch te doorgronden.
Wat haal ik eruit?
Op die manier heb je aan het eind van de dag alle neuzen dezelfde kant op, krijg je een gedeeld en compleet beeld van jullie vraagstuk, breng je ieders inzichten bij elkaar en creëer je overzicht. En je gaat weg met concrete handvatten en plannen voor het vervolg,
Werksessie
Met onze samenwerkbladen van het I LOVE model doorlopen jij, je collega's en alle relevante betrokkenen de eerste 2-3 van de 5 stappen om tot de kern te komen van jullie vraagstuk. Uiteraard onder liefdevolle begeleiding van klimaatpsychologen met expertise in gedragsverandering.
Stap 1: Inventariseer
Wat is precies het probleem? We gaan het huidige en gewenste gedrag zo concreet mogelijk formuleren.
​
Stap 2: Leef je in
Wat weet je over de doelgroep? Wie zijn het? Wat zijn kansen en belemmeringen?
​
Stap 3: Ontwerp je interventie
We bepalen aan welke knoppen je kunt draaien om het gewenste gedrag te stimuleren en het ongewenste gedrag af te remmen. ​
Wil je meer weten? Stuur een mailtje naar secretariaat@klimaatpsychologie.com.
​
Eerst even oriënteren wat klimaatpsychologie kan betekenen voor jouw organisatie? Dan raden we aan om te beginnen met een korte interactieve lezing bij jouw op locatie.