top of page
Verdrietig op de bank

Maak jij je (te) veel zorgen?

Wel eens bang, boos, verdrietig of blij als het woord 'klimaatverandering' valt?

Heb jij gevoelens over de staat van de planeet en de toekomst van onze kinderen? Best logisch. Ben jij wel eens bang voor de toekomst of voel je je machteloos na weer zo’n klimaatramp op het nieuws? Weet je stiekem wel dat het te warm is voor de tijd van het jaar, maar denk je: ‘wat kan ík daar nou aan veranderen?’ Welkom bij de club.

​

Emoties helpen ons

De opwarming van de aarde gaat je niet in de koude kleren zitten. Gelukkig maar. Gevoelens zijn soms onhandig en ingewikkeld, maar ook deel van ons overlevingsmechanisme. Zonder ons innerlijke alarmsysteem was de mensheid allang uitgestorven. Omarmen dus, die eco-emoties.

​

Zijn eco-emoties normaal? 

Veel mensen zijn zeer gealarmeerd en kunnen hier bijna dagelijks, soms op een sluimerende manier, last van hebben (existentiële gevoelens). Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek uit om deze begrippen te omschrijven.

Emoties en bezorgdheid over de staat van de planeet zijn logisch, niet pathologisch. Zo'n 75% van de mensen, maakt zich zorgen om het klimaat (bron: McBride; Sociaal en Cultureel Plan Bureau). Er is sprake van een collectief probleem en dit zou niet enkel een individuele last moeten zijn. Bezorgdheid is zelfs helpend, want uit de literatuur blijkt dat bezorgdheid een motor is om in actie te komen.

Tips om eco-emoties het hoofd te bieden

Hierbij enkele tips om beter met jouw eco-gevoelens om te gaan:

​

  1. Praat erover met gelijkgestemden. Tips voor een goed klimaatgesprek staan op klimaatgesprekken.nl.

  2. Doe iets met je emoties, bijvoorbeeld door bij een milieubeweging (vrijwilligers)werk te gaan doen. Zoek iets wat bij jou past en vind hier voldoening en zingeving in.

  3. Doe de online E-course van Klimaatgesprekken.

  4. Luister een podcast van onze groeiende Spotify-lijst.

  5. Leer over emoties en de klimaatcrisis in ons startpunt voor de psycholoog: emoties en de klimaatcrisis

  6. Lees een steunend boek, zoals Eerste hulp bij klimaatverandering (Anabella Meijer) of een boek over waardengericht handelen en accepteren van gevoelens, zoals De valstrik van het geluk (Russ Harris) of Actieve Hoop (Joanna Macy).

  7. Neem deel aan een steungroep, zoek een organisatie die bij jou past. Denk na over de lengte, online of offline, wat past bij jou?

  8. Neem deel aan onze Veerkrachtgroep.

​

Begeleiding bij eco-emoties

Idealiter biedt iedere psycholoog ruimte voor eco-emoties in een hulpverleningstraject. In deze toolkit kun je tips krijgen hoe je dat kunt doen. Sommige psychologen van Stichting Klimaatpsychologie hebben zich toegelegd op mentale gezondheid in relatie met de klimaatcrisis en eco-emoties. Zij geven hier ruime aandacht aan in hun dagelijkse praktijk. Wil je met één van hen in contact komen? Stuur een een mailtje naar info@klimaatpsychologie.com dan brengen wij je in contact.

bottom of page