top of page

Acerca de

091d83f5-0a45-4d6f-9938-8d30bf1e0459.jpg

Klimaatpsychologen vertellen over hun werk

In opleiding tot klimaatpsycholoog

Wat doet een klimaatpsycholoog eigenlijk? De functie-afbakening en taakopvatting van klimaatpsychologen is nog volop in ontwikkeling. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de studies Environmental Psychology aan de Rijksuniversiteit van Groningen en aan de Hogeschool van Amsterdam start in september van 2023 de Master Klimaatpsychologie en -gedrag. Wij volgen deze opleidingen op de voet en bejubelen het formaliseren van klimaatpsychologie in Nederland. In maart 2023 publiceerde het Nederlands Instituut voor Psychologen deze Factsheet Klimaat- en gedragspsycholoog. In maart 2024 publiceerden wij onze startpunten over gedrag en de klimaatcrisis en emoties en de klimaatcrisis.

​

Aan de slag

In de tussentijd zijn er ook al klimaatbewuste psychologen aan het werk. Ook dit juichen wij toe. Omdat klimaatpsychologie en duurzaamheidsbevordering vele facetten omvat, is ook de expertise van klimaatpsychologen divers. Je kunt denken aan beleidsmakers, onderzoekers, gedragsveranderaars, organisatie-adviseurs, behandelaars in de GGZ, preventiemedewerkers, trainers, opleiders en media-experts. Er zijn ook vele dimensies te bedenken waarop klimaatpsychologen zich bewegen: activistisch - formeel, vrijwillig - betaald, klinisch werkend - adviserend.

​

We vatten klimaatpsychologie op als een wetenschap, een praktijk en een beweging. In deze speelvelden willen we  vergroenen, verbinden en verhelderen. Door verbindingen met elkaar te leggen vergroten we kennis. In onderstaande portretten krijg je een idee van het werk van verschillende klimaatpsychologen.  

“Ik kwam meer tot leven door het besef van de ernst van de klimaatcrisis. Het dodelijke gat tussen dat wat de wetenschap zegt en het tekortschietende beleid raakt het hele scala aan emoties. Door dit te doorvoelen, ben ik me dieper bewust geworden van hoe dierbaar het leven mij is.

​

Ik heb me laten scholen in wat er nodig is voor mensen om bewust te worden van hun aangeboren kracht. En van hoe verbonden we met elkaar en met al het niet-menselijke leven zijn.

​

Het is meer dan ooit nodig dat zoveel mogelijk mensen goede keuzes maken, ik dus ook. Als we kunnen laten landen in onszelf hoezeer we verbonden zijn, en we slaan onze handen ineen, dan is er nog zoveel mogelijk voor de toekomst.

​

Ik bied als lichaamsgericht traumatherapeut en klimaatpsycholoog ondersteuning aan mensen die worstelen met de impact van de klimaatcrisis, in mijn eigen praktijk en binnen Extinction Rebellion. Ik vind het enorm betekenisvol om mensen die zich willen inzetten voor een betere wereld te ondersteunen.”

neela laatste.png

Christof Abspoel

Bram Hulsenboom

Neela Paulussen

Christof Abspoel

bram insta-07.jpg

"Ik noem mezelf meestal klimaatpsycholoog, maar in de praktijk werk ik ook onder de noemer duurzaam adviseur of adviseur MVO en gedrag. En soms wordt daar nog sociaal psycholoog of sociaal strateeg aan toegevoegd. Het zijn allemaal naampjes die in essentie hetzelfde zeggen: je kunt bij mij terecht voor advies over duurzame gedragsverandering.

​

Ik wist al lang dat ik mij wilde gaan inzetten voor duurzaamheid. Ik werkte een tijd als coach met mensen met autisme en ging vanaf 2015 aan de slag met duurzaamheid. Ik begon me in te lezen over het klimaat. Ik zag iets wat veel anderen niet zagen. Er is iets groots aan de hand, wat elke dag aandacht verdient. Het voelde een beetje alsof je met een persoon aan een tafel zitten. Ik zie langzaam de ruimte vollopen met water en de ander praat gewoon door. Ik zeg dan: Hé, kijk dan, we moeten nu iets doen. Zo voelde dat voor mij.

 

Als duurzaamheidsexpert adviseer en begeleid ik bedrijven en overheden bij het realiseren van duurzaamheidsambities. Ik doe dat met mijn bedrijf: De Klimaatpsycholoog. 

De psychologie biedt waardevolle inzichten voor duurzame vraagstukken. Ik maak hiermee mensen bewust van hun mogelijkheden. Het duurzaamheidsverhaal is eigenlijk een heel mooi verhaal. De wereld redden kún je niet alleen doen. Een veilige positieve toekomst is een inspanning van ons als groep: we falen met z’n allen of we hebben succes met z’n allen.

 

Klimaatverandering is natuurlijk een gradueel proces. Maar het is wel zo dat als het echt mis gaat en we zouden als mensheid uitsterven, wat geen ondenkbaar scenario is, dan leg je ook het loodje als je de rijkste mens ter wereld bent. 

Geld kan heel interessant zijn op strategisch niveau. Overheden kunnen hier heel veel mee: die kunnen schuiven met potjes en zo kantelpunten creëren. Op het moment dat jij heel veel belasting gaat heffen op vliegen, en je stopt al het belastinggeld in het subsidiëren van duurzaam reizen, dan maak je heel veel verschil. Als de duurzame optie de goedkopere optie wordt, dan gaat het zo hard.

​

We zijn co-afhankelijk van elkaar. Wij zijn allemaal individuen én we behoren tot dezelfde groep. We staan met elkaar in verbinding. Dus dat betekent dat de CEO van Shell afhankelijk is van jou. Het is dus echt een groepsproces. Klanten zijn afhankelijk van overheden en bedrijven, maar vice versa ook. Dat is belangrijk om te zien. En we dragen die verantwoordelijkheid met elkaar. Dat alles wat jij doet, staat op een of andere manier in verbinding met een ander. 

​

Omdat wij kennis hebben over duurzaamheid, zie ik een enorm mooie duurzame weg, waar we heen kunnen gaan. Die weg is zo veel schoner en gezonder. Het duurzame verhaal is een heel positief verhaal. Het is gezond om in je eigen zelfvoorziening te stappen. We kunnen er echt iets moois van maken met z’n allen en dat is heel leuk."

bottom of page