Wie zijn wij?

Wij zijn Sara Helmink en Sara Wortelboer, beiden klimaatpsycholoog. De één met interesse en ervaring in therapie om de psychische gevolgen van de klimaatcrisis te erkennen en transformeren in iets positiefs. De ander richt zich op communicatie om duurzamer gedrag te bevorderen. Met deze site willen wij, zonder moeilijke gevoelens te ontkennen, positieve en uitnodigende informatie aanleveren. Wij gebruiken praktijkervaring en wetenschappelijke kennis en willen een laagdrempelige plek bieden voor praktisch toepasbare informatie over klimaatpsychologie. Sinds december 2021 zijn wij een stichting in oprichting.

 

Om een steentje bij te kunnen dragen en om onze bezorgdheid om te zetten in actie, besloten we deze website te maken. Dit kwam ook voort uit onze eigen wens om een plek te hebben waar informatie over klimaatpsychologie bij elkaar komt. Om overzicht te creëren in de chaos aan informatie. Heb je suggesties voor ons om dit nog beter te doen, laat het vooral weten!

Vanuit de psychologie zijn er veel strategieën, theorieën, methoden en handvatten die kunnen bijdragen aan de aanpak van het klimaatprobleem. We nemen positiviteit, handelingsperspectief, praktijkervaringen gecombineerd met wetenschap als vertrekpunt. Gelukkig is er genoeg leuks te ontdekken. We raden je aan te beginnen met onze selectie van inspirerende boeken, podcasts en video's!

Media & evenementen

Veel klimaatpsychologen zijn geïnteresseerd en bereid om te spreken in de media, op kunstprojecten, festivals of evenementen. Heb jij als programmamaker of journalist hierover een vraag, stuur dan een mail naar

info@klimaatpsychologie.com.  Wij proberen de expertise van de diverse klimaatpsychologen te matchen bij de vraag. Afhankelijk van de situatie vragen wij een vergoeding. Winst is geen onderdeel van onze doelstelling, wel bewustwording en het verspreiden van kwalitatief goede en gedegen informatie.

Sara Wortelboer

Sara Wortelboer-2.jpg

Ik studeerde af als ontwikkelingspycholoog en werk bij Nieuwe Wending als communicatieadviseur. Ik houd me bezig met klimaatcommunicatie en gedragsverandering.

 

LinkedIn van Sara Wortelboer

Sara Helmink

_ETF0776_edited.jpg

Ik studeerde af als Gz-psycholoog en werk bij Psychologiepraktijk Helmink. Ik houd me bezig met behandeling van psychische klachten. Vanuit de praktijk  belicht ik de therapeutische kant van klimaatpsychologie.

LinkedIn van Sara Helmink

Klimaatpsychologie.com & andere initiatieven

We kunnen ons voorstellen dat je behoefte hebt om zelf ook echt aan de slag te gaan voor een mooiere wereld. Er zijn vele initiatieven waar je je bij kan aansluiten. De volgende organisaties of projecten zijn in meer of mindere mate gerelateerd aan klimaatpsychologie. Wij dragen ze een zeer warm hart toe en werken met ze samen. Wie weet ook iets voor jou?

Youtopia

Stel, je bent de leider van je land, hoe zou het eruit zien?Om de ander te bereiken, moet je een verbinding aangaan, nieuwsgierig zijn en... spelen. Dat is de universele taal van contact. Het Youtopia gesprek is puur en naïef, door te doen alsof de toekomst er al is. Je kunt zowel interviewen als geïnterviewd worden. Zo doe je ook nog eens mee aan een wetenschappelijk onderzoek. En soms wordt jouw land ook nog eens getekend! 

youtopia.jpg

Stichting KlimaatGesprekken

Je kunt meedoen met een workshopreeks en leren wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering. En hoe kun je het gesprek aangaan over dit lastige onderwerp?

Ook kun je klimaatcoach worden of samen met collega's of burgers aan de slag gaan.

Klimaatpsychologie Alliantie 

In Nederland bestaat de Alliantie vanaf 2018. Deze alliantie is de arena waarin een diverse groep psychologen en andere professionals met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp klimaatpsychologie. 

European Federation of Psychologists Associations (EFPA)

Wij nemen deel in deze Europese expertgroep van de EFPA: European Psychology and Climate Change. Deze expertgroep levert in de periode 2021-2023 een bijdrage, die in Ljubljana en Brighton gepresenteerd wordt op het European Congress of Psychology.  

logo_nieuw_x2.jpg
Schermafbeelding 2022-01-05 om 20.41.21.png
efpa-logo.png

"Wij willen dat psychologen hun kennis en kunde vol inzetten!

Om mee te schrijven aan het grootste verhaal van deze tijd!"

Sara Helmink en Sara Wortelboer