logo klimaat-12.png

Klimaatgedrag

Menselijke transitie

Wij zagen het voorheen ook niet zo helder. Maar toen bleek de klimaatcrisis ineens een menselijke crisis te zijn. Als je wat verder kijkt dan de zonnepanelen, elektrische auto’s en de tonnen CO2, ontdek je een wereld van cognitieve dissonantie, vastgeroeste gewoonten en zelfbeelden. Een heel scala aan menselijke weeffouten die zorgen dat we nog even niet met verduurzamen bezig gaan. En daar gaat ons psychologenhart wel harder van kloppen. Jouw hart ook?

Waarom houden bewustwordingscampagnes, interventies, projecten en beleid nog zo weinig rekening met de menselijke psyche? Bij alle technische, politieke en maatschappelijke veranderingen waar we nu mee te maken hebben, spelen psychologische processen namelijk een grote rol.

Wat kan een gedragspsycholoog betekenen?

Je kunt als psycholoog planeetpositieve keuzes bevorderen. Een cultuur met normen waarin we duurzaamheid meewegen bij alle keuzes die we maken, is essentieel om de klimaatcrisis tegen te gaan. Pro-klimaat gedrag als het nieuwe normaal! Bewustwording en actie zijn nodig bij de burger, bij de politiek, bij bedrijven, bij beroepsgroepen, bij het systeem. Iedereen kan iets doen.

Hoe zorg je ervoor dat mensen ook daadwerkelijk in actie komen en komen tot positief klimaatgedrag? Wat werkt wel, en wat werkt niet als het gaat om communicatie naar brede doelgroepen? En hoe kun je het beste bedrijven en de politiek prikkelen, meekrijgen of zelfs verplichten? Vanuit de psychologie is hier veel kennis over. Ontdek praktische tools en interessante artikelen.

3 prullenbak-01_edited_edited.jpg
13.png

Ook praten over klimaatzorgen zou heel normaal moeten zijn, zowel privé als op het werk. Het is nodig om binnen een samenleving gedachten en gevoelens te delen, zodat we komen tot effectiever klimaatgedrag. Het helpt om de sociale norm te verschuiven: van collectief onduurzaam gedrag naar duurzaam gedrag als normaal. Hier kunnen psychologen bij helpen.

 

Is het echt zo belangrijk om  jouw klimaatzorgen te uiten en om over jouw pogingen tot vergroening te vertellen? Over enkele weken publiceren wij hier een opiniestuk. Als groep klimaatpsychologen vertellen wij waarom dit wel het geval is.

Op welke manieren je impact kunt hebben als gedragspsycholoog, lees je in deze blogs.

Breaking the silence
 

logo klimaat-12.png